Кожуф

Кожуф 

Највисок врв на планината Koжуф е Зеленбег висок 2171 метри.


Кожуф се простира од реката Бошава, кон реката Вардар на север, од каде на северо-исток се простира Вардарската долина. Во западниот дел, планинскиот венец е збогатен со реката Блашница, и на северно-западниот дел кон селото Мрежичко и селото Конопиште, преку кањонот на реката Бошава до Демир Капија. Северниот дел на планината Кожуф се простира на територија на Грција.


Во 2008 година, на Кожуф, беше пуштен во употреба Скијачкиот центар - Кожуф.
 
 
Извор:Wikipedia
Назад