Контакт телефон +389 (0) 2 2532 000

Корпоративна општествена одговорност

Како дел од корпоративната стратегија, ОКТА е посветена да возврати и придонесе на значаен начин за општеството каде што работиме и живееме. Со самиот факт дека сме една од најголемите компании во земјава, веруваме дека со користење на нашите ресурси и работна сила, можеме да придонесеме и влијаеме за доброто на целата заедница. Ја препознаваме одговорноста да бидеме добар корпоративен граѓанин и затоа сме посветени на постигнување видливи и мерливи бенефити за нашите вработени, нашите клиенти и поширокото општество.
Важна улога во општествено-одговорниот концепт на компанијата, имаат и нашите вработени, кои често доброволно иницираат и се вклучуваат во хуманитарни активности.

Во овој контекст, помеѓу позначајните иницијативи на ОКТА во текот на 2017 година се вбројуваат следниве:
 • Успешно имплементирање на националната кампања "ЈАС ВНИМАВАМ" чија цел е подигнување на свеста за потребата од поголема безбедност во сообраќајот. Во партнерство со Министерството за внатрешни работи и со помош на голем број јавни личности, кампањата секој месец третираше различни сообраќајни проблеми, кои воедно се најчестите причинители на сообраќајни незгоди. Конципирана да комуницира на повеќе нивоа, кампањата на иновативен начин ги едуцираше и најмладите учесници во сообраќајот, преку тематска театарска претстава, боенки за основните сообраќајни правила, и донација на сообраќајни едукативни полигони во повеќе основни училишта низ државата. "ЈАС ВНИМАВАМ" секој месец ги изненадуваше и најсовесните возачи со вредносни ваучери за гориво од бензинските станици ОКТА. Сите овие активности беа креирани да придонесат кон остварување на примарната цел на кампањата, односно подобрување на сообраќајната култура во земјава.
 • Доделување на две стипендии за постдипломски студии на студенти од земјава, на Универзитетот во Пиреја и Техничкиот Универзитет на Крит.
 • Доделување на 10 стипендии за постдипломски студии на студенти од 5 различни факултети на Универзитетот Св. Кирил и Методиј.
 • Поддршка на Проектот за Млади Лидери, спонзорирање на летни машки и женски кампови со цел да им се даде можност на младите луѓе од различна социјална и етничка припадност да станат активни лидери во општеството, да ги елиминираат културните бариери и да се поттикнат значајно да придонесат за заедницата.
 • Учество на женскиот тим на ОКТА во Женска Трка организирана со цел да се подигне свеста за здравјето на жените.
 • Финансиска поддршка на Јуниорскиот кошаркарски тим на МКФ.
 • Учество во проектот Смарт старт за поддршка на невладините организации да отпочнат економски активности во форма на социјални претпријатија и социјални иновации заради унапредување на развојот на социјалното претприемништво и одржување на влијанието на невладиниот сектор.
 • Поддршка на културни активности преку спонзорирање на реномирани музички фестивали како OFF-Fest, Скопски џез фестивал, Охридско Лето.
 • Поддршка на локалната Општина Илинден преку донација на книги и учество во проектот “Со зеленило против загадувањето”.
 • Донација за организацијата на хуманитарната трка за поддршка на луѓето со ретка болест Вилсон.
 • По повод Светскиот ден за борба против гладот, вработените во OKTA ги донираа своите купони за оброк на “Црвен крст - Скопје” со цел да се обезбеди храна за социјално ранливите семејства.
 • Поддршка со опрема за Општата болница во Гостивар.
 • Донација за основање на дневен центар за деца со церебрална парализа во Општина Центар.
 • Донација на дигитални логопедски сетови во посебните училишта Иднина и Златан Сремец.
 • Црвен крст при ОКТА три пати годишно организира крводарителски акции во просториите на компанијата, каде покрај вработени и менаџерскиот тим, крв даруваат и жителите од околните села.